top of page
Su Nedir?

YaÅŸamın temel taÅŸlarından biri olan su, hidrojen ve oksijenden oluÅŸmuÅŸ,içerisinde çeÅŸitli maddeleri çözünmüÅŸ ve ya kollodial halde bulunduran kimyasal formülü  H2O olan bir maddedir.

                  H2 +1/2 O2      H2O + ısı   (Q = 57,798 kcal / mol gr) Reaksiyon sonucu ortaya çıkan ısı suyun oluÅŸum ısısıdır.

Günümüz koÅŸullarında endüstri sahasında su birçok amaçlı olarak kullanılmaktadır.Suyun endüstri amaçlı kullanılabilmesi için uygulanan yöntemlere de su ıslah yöntemi adı verilir.

​

Suda ellerimiz neden buruÅŸur?

Deri hücrelerimiz sahip oldukları organeller ve maddeler nedeniyle çeÅŸme suyundan daha yoÄŸundur. Bu nedenle uzun süre suda kalındığında, deri hücrelerimiz içlerine su alırlar ve ÅŸiÅŸerler.Çünkü su ozmotik basınç sebebiyle, miktarca yoÄŸun olarak bulunduÄŸu ortamdan daha az yoÄŸun olduÄŸu ortama geçme eÄŸilimi gösterir.Parmaklarımızın uç kısımları, parmak izlerini oluÅŸturan deri kıvrımları nedeniyle,vücudumuzun diÄŸer yerlerinden daha yüksek sayıda deri hücresine sahiptir. Derinin alt tabakası deÄŸiÅŸmeden kalırken,hücreleri hücreleri su alan üst tabaka ÅŸiÅŸer.Bu da deride büzüÅŸmelere neden olur.

Ä°çme Suyu Nedir?

Jeolojik koÅŸulları uygun jeolojik birimlerin içinde  doÄŸal olarak oluÅŸan, bir çıkış noktasından sürekli akan veya teknik usullerle çıkarılan ve bakanlıkça uygun görülen dezenfeksiyoni,filtrasyon,çöktürme,saflaÅŸtırma ve benzeri iÅŸlemler  uygulanabilen parametri deÄŸerlerinin eksiltilmesi veya arttırılması ile elde edilen,satış amacı ile ambalajlanarak piyasaya sunulan yeraltı sularıdır.

Neden Su Şartlandırma Yapılır?

Dünyada ve ülkemizde endüstrinin geliÅŸmesiyle, buhar kazanları ve soÄŸutma sistemleri iÅŸletmelerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiÅŸtir. Sistemlerin kışır ve korozyon oluÅŸumuna karşı önlemini almak, bakım ve iÅŸletme masraflarını azaltmak için en etkili koruyucu yöntem su ÅŸartlandırmadır.

​

Su Åžartlandırma Ä°ki Yöntem Ä°le Yapılır:

​

1-  Ön Åžartlandırma: Suyun filtrasyon, yumuÅŸatma, demineralizasyon, ters osmoz gibi arıtma ünitelerinden geçirilmesi ile yapılır.Kışır oluÅŸumunu önleyebilir yada yavaÅŸlatabilir fakat kimyasal madde kullanımı olmadan tek başına çözüm olmamaktadır.

2-Kimyasal Åžartlandırma:Hem kışır oluÅŸumu hem korozyona karşı oldukça etkili bir yöntemdir.Suyun iÅŸletmelerde ve diÄŸer kullanım alanlarında verebileceÄŸi zararları minimuma indirecek olan bir yöntemdir.Ä°ÅŸletmenin ihtiyacına yönelik bir program seçilip, uygulanır.DoÄŸru programların ve kimyasalların uygulanmadığı durumlarda ise iÅŸletme ciddi zararlara uÄŸrayabilmektedir.

​

                 

 

 

             

Korozyona uÄŸramış boru örneÄŸi

Kışır kalınlığının yakıt kaybına etkisi

Ä°deal koruma buhar kazanı içi

Uygulanan yanlış programlar sonucu, çeÅŸitli iÅŸletmelerden almış olduÄŸumuz parçalara örnekler

Kötü kimyasal koruma yapılmış kazana ait alev boruları

Ä°yi bir kimyasal koruma yapılmış kondens geri dönüÅŸ hattı

Aynı anda korezyon ve taÅŸlaÅŸma gerçeklemiÅŸ kazan

Kondens dönüÅŸ hattı iç yüzey korezyonu

Ä°ç Yüzey TaÅŸlaÅŸmış soÄŸuk su besleme hattı

KireçlenmiÅŸ soÄŸuk su besleme hattı

Kondens geri dönüÅŸ hatlarında galveniz boru kullanılması nedeni ile oluÅŸan pitting korezyonu (Sıcak sularda kesinlikle galveniz boru kullanılmamalıdır.)

TaÅŸlaÅŸmış buhar kazanı dip tortu-çamur

Kötü kimyasal uygulanan kazandan çıkan dip tortu

Yanlış noktadan alınan ilave hat ile oluÅŸan türbülans neticesindeki taÅŸlaÅŸma ve tıkanma

bottom of page